Coming Out dag – 11 oktober

Coming Out dag – 11 oktober

11 oktober is coming out dag. Deze dag ontstond in 1988 in Amerika en sinds 2009 wordt er in Nederland ook aandacht aan geschonken. Minister Plasterk riep deze dag toen uit om de sociale acceptatie van homoseksuelen en lesbiennes, maar ook biseksuelen en transgenders te bevorderen. Wat gebeurt er op zo’n coming out dag en wat betekent dit voor mij?

Geschiedenis

Zoals ik in de inleiding al schreef, coming out day is in 1988 ontstaan in Amerika om je coming out te vieren. Een jaar eerder op 11 oktober was er een protestmars in Amerika. Dit was een reactie op het rechtvaardigen van een verbod op sodomie, homoseksuele handelingen, dat uitgesproken werd in 1987. Inmiddels zijn er veel meer landen die aandacht aan deze dag besteden zoals bijvoorbeeld:

  • Australië
  • Nieuw Zeeland
  • Canada
  • Groot-Brittannië
  • Kroatië
  • Duitsland
  • Zwitserland
  • Polen
  • Nederland

Wat gebeurt er

In Nederland wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Roze Zaterdag of Roze Maandag, geen groots centraal evenement gehouden. Nee, tijdens de coming out dag worden er juist kleinschalig in diverse gemeenten activiteiten georganiseerd, gecoördineerd door COC Nederland. Dit is vaak vooral te herkennen aan speciale posters of natuurlijk de regenboogvlag. Ook steeds meer gemeenten hijsen de regenboogvlag op coming out dag als teken dat zij de seksuele diversiteit in Nederland ondersteunen. In Sittard-Geleen wordt dit jaar voor het eerst een regenboog zebrapad aangelegd in navolging van gemeenten als Maastricht, Den Haag en Utrecht.

Wat betekent het voor mij

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik 11 oktober niet met hoofdletters in mijn agenda heb staan. Het is dat ik van te voren op het nieuws vaak hoor dat er aandacht aan besteed wordt, anders zou ik het denk ik vergeten. Over de worsteling met mijn gevoelens en mijn coming out heb ik eerder dit jaar een drieluik aan artikelen geschreven. Ik ga daarom hier niet alles weer typen, dan kan je beter de artikelen even lezen. Op die manier weet je wat die periode voor mij betekende. Wat dat betreft denk ik wel dat het goed is dat er op één of andere manier aandacht geschonken kan worden aan de coming out omdat dit toch echt wel een (soms korte) heftige periode is. Een periode waarin je echt op zoek kan zijn naar jezelf. Dat heb ik nu gevonden. en ik verschuil mij niet voor mijn omgeving. Ik ben wie ik ben. Ooit schreef ik hier een gedicht over, maar die kan ik niet meer vinden helaas.

Sta jij stil bij coming out dag? En hoe vind je het dat deze dag bestaat? Laat het me weten in een reactie.

Comments

comments

Eén gedachte over “Coming Out dag – 11 oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
ZieZOO
Er op uit: dierenpark ZieZOO – Volkel

"Dierenpark ZieZOO, niet ZOOmaar een ZOO" dat is het motto van het park. Dit park is een bijzonder park en...

Sluiten