2018: Jaar van verzet

2018: Jaar van verzet

Wie mij langer volgt weet dat ik een grote interesse heb voor de Tweede Wereldoorlog en haar hele geschiedenis. Vandaar ook het project Stolpersteine waar ik onlangs over schreef en waar ik achter de schermen nog steeds volop mee bezig ben. 2018 is uitgeroepen tot het themajaar: jaar van verzet. Vandaag besteed ik hier op mijn blog aandacht aan. Wat was het verzet destijds en wat bracht het ons?

Februaristaking

De februaristaking van 25 februari 1941 is misschien wel de bekendste vorm van verzet tijdens de tweede wereldoorlog. De aanleiding tot deze staking waarbij duizenden mensen tegelijk het werk neerlegden was de razzia’s die gehouden werden om Amsterdamse Joden op te pakken. De februaristaking breidde zich in snel tempo uit en eindigde uiteindelijk op 26 februari 1941 toen ook in onder andere Hilversum mensen al staakten. De Amsterdamse Joden die bij razzia’s waren opgepakt werden overigens vrijwel allemaal in de zomer van 1941 vermoord in concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk.

Verzet
Cartoon gemaakt door Gary Waters

Bankier van het verzet

In dit jaar van verzet verschijnt ook de Nederlandse film Bankier van het verzet. Een waargebeurd verhaal over Nederlands grootste verzetsheld. Een onbekend verhaal dat nu verteld gaat worden. De film gaat over bankier Walraven van Hall; gespeeld door Barry Atsma:

Als Walraven in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.

Vragen om over na te denken

In de kerntekst behorend bij het jaarthema “jaar van verzet” staan een aantal vragen waarvan het denk ik goed is om daar eens over na te denken. Ik ga dat ook zeker doen en ga dit eens uitwerken in een nieuw artikel. Ik beantwoord deze vragen bewust niet in dit artikel, omdat ik niet even snel een antwoord wil formuleren in een paar woorden, maar ik dieper na wil denken over de vragen. Vooral ook omdat ik natuurlijk die verschrikkelijke periode niet bewust heb meegemaakt. En dan kan ik nu wel een antwoord gaan formuleren hoe ik er nu over zou denken, maar zouden die antwoorden hetzelfde zijn wanneer ik mij probeer te verplaatsen in iemand die in die tijd leefde? Hoe zou het zijn wanneer je in angst leeft en onder druk van een volk, zou je dan nog in verzet komen?

Wat zou ik doen wanneer er een beroep op mij wordt gedaan?
Hoe ver strekt mijn verantwoordelijkheid?
Welke middelen zijn gerechtvaardigd?
Welke gevolgen – voor mijzelf en voor anderen – vind ik aanvaardbaar?

Wist jij van het jaar van verzet? Kan jij je voorstellen dat je in verzet zou komen?

Dit artikel bevat affiliate links. Voor meer informatie zie mijn disclaimer.

Eén gedachte over “2018: Jaar van verzet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
koud
Mijn week #4 | Ziek, experimenteren en nieuwsbrief

Daar ben ik weer met een weekoverzicht die natuurlijk weer heel anders is dan die van vorige week. Stond vorige...

Sluiten