Kan je het als mens alleen af in het leven?

vakantie

Kan je het als mens alleen af in het leven? Een vraag die komende zondag onder andere centraal zal staan tijdens de dienst van het Apostolisch Genootschap in Heerlen. Maar ook een vraag waarvan ik zelf het antwoord niet weet. Of misschien ook wel. Misschien denk ik het te weten, maar zal blijken dat het heel anders is. Ik weet het niet precies en daarom ga ik vandaag op zoek naar een antwoord voor mezelf.

Zelf doen

Ik ben een persoon die altijd alles zelf wil doen. Ik ben altijd van mening dat ik problemen of moeilijkheden zelf op moet lossen. Hoe moeilijk het soms ook is, ik wil het altijd zelf doen. Waarom? Geen idee eigenlijk. Misschien om een beter gevoel over mezelf te krijgen? Een sterker gevoel van zelfvertrouwen te creëren? Ik zou het echt niet kunnen vertellen. Misschien komt het ook wel gewoon doordat ik mensen niet lastig wil vallen. Doordat ik het zelf lastig vind om mensen om hulp te vragen. Het zou eigenlijk best van alles kunnen zijn.

Hulp is soms nodig

Maar natuurlijk kom je vroeg of laat toch wel tot de ontdekking dat je niet alles alleen kunt. Want soms loop je gewoon even vast in je leven. Weet je even niet hoe je met bepaalde dingen om moet of kunt gaan. En dan is het fijn als er iemand is die een hand uit steekt en je wil helpen. Maar een uitgestoken hand moet door jou dan natuurlijk wel aangenomen worden. Daarvoor moet je hem natuurlijk wel eerst willen zien. En ja, ik weet heus wel dat er mensen zijn die willen helpen. Die een luisterend oor willen bieden, die misschien tips of iets dergelijks kunnen geven of je kunnen helpen om sterker in je leven te staan.

Alleen

Niet alleen

Ik denk inderdaad dat je het als mens niet helemaal alleen af kunt in het leven. Veel kan misschien wel, maar er zullen altijd dingen zijn waar je anderen voor nodig hebt. Bijvoorbeeld voor iets simpels als een goed gesprek. Of een arm om je schouder als het even moeilijk is. Een knipoog, een luisterend oor of wat dan ook. Of als je het groter bekijkt om liefde te kunnen geven aan een partner en kinderen. En dat heb ik en daar ben ik ontzettend blij mee. Groot leerpunt voor mij is alleen nog wel om mensen om hulp te vragen wanneer het nodig is. Maar ook leren kan je van andere mensen. Als je er maar voor open staat.

Dit artikel is geïnspireerd op de gemeenschapsbrief voor zondag 26 november, geschreven door R. Vallinga.

Uitgelichte afbeelding is gedownload van Shutterstock.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.