Compassie, een brug tot elkaar

Compassie, een brug tot elkaar

Compassie, een mooi woord, maar wat betekent het? En hoe kan je compassie gebruiken om een brug tot elkaar te bouwen? Zomaar een paar vragen die in me opkomen op het moment dat ik deze aanhef lees. Vandaag ga ik dus op zoek naar antwoorden hierop.

Compassie, een definitie

Als je gaat zoeken naar een definitie van compassie, dan krijg je onder andere de volgende uitleggen:

  • Sympathie
  • Medegevoel
  • Mededogen
  • Medelijden
  • Deelnemend

Wat ik hieruit opmaak is dat compassie eigenlijk altijd gaat over jou EN de ander en niet jou OF de ander. Je doet, denkt, voelt of leeft met iemand mee en wilt samen met hem of haar iets beleven, doen of doormaken. En daarvoor is het soms nodig om een brug tot elkaar te bouwen. Want jij weet waarschijnlijk zelf ook wel dat je niet met iedereen op één lijn kunt zitten. Hoe kan je dan toch proberen om bijvoorbeeld sympathie voor iemand op te brengen?

Het ontbreekt bij mij ook wel eens

Nee, ik ben niet perfect, dat weet ik zelf ook. En heel eerlijk? Het ontbreekt mij ook wel eens aan compassie voor de ander. Maar ik moet wel zeggen dat ik wel altijd probeer om dichtbij de ander te komen. En toch zijn er soms van die situaties waardoor je het echt niet op kunt brengen om een gevoel van medelijden of mededogen te hebben. Zo’n situatie ken ik ook. Het was een situatie die voor mij en Daphne ongemakkelijk en onprettig voelde, terwijl de andere persoon in haar ogen er misschien niet eens slechte bedoelingen mee had. Maar toch is dat tussen ons in komen te staan en heb ik altijd moeite gehad om op een normale manier met deze persoon om te gaan. Omdat zij mij gekwetst had en deed alsof het normaal was. Toen het vervolgens met haar minder goed leek te gaan kon ik bij mij ook geen gevoel van medelijden of iets dergelijks waarnemen. Vind ik dat vervelend? Ergens misschien wel, maar aan de andere kant blijft het ook ergens wel knagen dat zij nooit naar ons luisterde. Nu hebben we totaal geen contact meer, dus ik kan het nu loslaten en het is nu ook wel goed zo. Maar dit was wel een moment waarop ik geen compassie kon voelen.

Een brug bouwen

Soms is het ook wel eens goed om een brug te bouwen om zo toch tot elkaar te kunnen komen. Op die manier kan je, ook al ben je geen beste vrienden, toch met iemand door een deur. Je kunt op die manier in de brug met compromissen bij elkaar komen zodat je toch allebei die brug over kunt en zo kan je dan vervolgens op een normale manier met elkaar om gaan. En dat is iets wat ik toch altijd wel blijft proberen om te doen. En meestal lukt dat gelukkig ook wel redelijk. Door het bouwen van die brug en de compassie die je voor iemand kunt hebben kan je op een mooie manier toch met elkaar omgaan wat het leven ook brengt.

Hoe ga jij om met compassie? Voel jij dit altijd? Ik zou het leuk vinden als je mij dit laat weten in een reactie.

Dit artikel is geïnspireerd op de weekbrief van het Apostolisch Genootschap voor zondag 4 maart 2018, geschreven door B. Wiegman.

De uitgelichte afbeelding bij dit artikel is afkomstig van Shutterstock.

5 gedachten over “Compassie, een brug tot elkaar

    1. Dank je wel. Diepzinnig misschien, maar daarom geef ik mijn lezers ook een heel weekend voor het volgende artikel online komt haha. Heb je iets om over na te denken 😉

  1. Compassie, mooi woord inderdaad. Ik leer de betekenis hiervan steeds meer naarmate ik volwassener word. Het is een proces denk ik om een goede balans te vinden waarbij je niet te veel aan jezelf voorbij gaat ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
2018: Jaar van verzet

Wie mij langer volgt weet dat ik een grote interesse heb voor de Tweede Wereldoorlog en haar hele geschiedenis. Vandaar...

Sluiten