De kracht van… zekerheid

De kracht van… zekerheid

Één keer per maand verschijnt er geen weekbrief van het Apostolisch Genootschap en moet ik dus zelf gaan “bedenken” waar ik die vrijdag over wil schrijven. Omdat ik het niet wist heb ik een oproepje geplaatst op een Facebook groep voor leden van het ApGen waar ik eventueel over zou kunnen schrijven. Ik kreeg enkele tips hierover en heb uiteindelijk besloten iedere maand een kenmerk of eigenschap uit te werken die je kunt herkennen in mensen. Vandaag wil ik het daarom hebben over de kracht van zekerheid.

Associatie

Bij zekerheid denk ik eigenlijk automatisch aan zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen. Eigenschappen waar het bij mij voor mijn gevoel nog wel eens aan ontbreekt. Of laat ik het anders zeggen, eigenschappen die bij mij nog volop in ontwikkeling zijn. Want ik merk wel dat ik momenteel een stuk zelfverzekerder ben en meer zelfvertrouwen heb dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. En hoe dat gekomen is? Geen idee. Misschien wel gewoon doordat ieder mens eigenlijk dag in dag uit blijft ontwikkelen door wat hij of zij mee maakt in het leven. Je groeit ervan, wordt er sterker door, ongeacht hoe je uit situaties komt.

Zekerheid

Een van de definities van zekerheid is dat je ergens zeker van bent. En dat kunnen natuurlijk veel dingen zijn. Je kunt zeker zijn van wat je doet. Zeker zijn van wie je bent. Zeker zijn van wat je zegt en ga zo maar even door. Maar je kunt ook zeker zijn van de wil en de intenties van anderen. Je kunt er zeker van zijn dat je huisarts bijvoorbeeld jou met je klachten serieus zal nemen wanneer je hem bezoekt. En bij een examen mag je uitgaan van de zekerheid dat de examenstof dezelfde stof is als de stof die jij tijdens je opleiding hebt gehad. Dat je daar zelf niet alles van hebt onthouden of niet alles hebt geleerd, dat is natuurlijk iets anders maar in principe zal de stof wel behandeld zijn. Of men haalt achteraf de vraag alsnog uit het examen of past de waardering aan.

zekerheid

Onzekerheid wordt zekerheid

Daarnaast kan onzekerheid natuurlijk ook veranderen in zekerheid. Neem bijvoorbeeld, vooral hier natuurlijk ontzettend actueel, de moord op Nicky Verstappen. Voor zijn ouders is het al jaren onzeker wat er met dit mannetje precies is gebeurd tijdens het kamp op de Brunssummerheide. Maar aan die onzekerheid zal nu, hopelijk, een einde gaan komen. Met het DNA-verwantschapsonderzoek dat morgen echt gaat starten wordt na al die jaren hopelijk duidelijk van wie het DNA is dat als daderprofiel is aangemerkt. En hopelijk krijgen de ouders dan de rut die ze nodig hebben en de zekerheid dat men weet wie het gedaan heeft. Of deze persoon nou nog is leven is of niet, weten wie het gedaan heeft, en dus ook wie niet, lijkt mij toch wel fijn. Maar natuurlijk al er altijd stille hoop zijn dat de dader nog leeft en antwoord kan geven op die ene vraag: waarom?

De uitgelichte afbeelding bij dit artikel is afkomstig van Shutterstock.

11 gedachten over “De kracht van… zekerheid

    1. Dank je wel 😀 Ja, inderdaad er is soms weinig zeker in het leven. Best jammer en moeilijk soms, maar af en toe misschien maar goed ook. Want als je alles van te voren zou weten zou het ook niet goed zijn.

    1. Zekerheid voor ouders en familie. Ik hoop inderdaad dat daar heel hard aan wordt gewerkt nu. Het blijft wel even apart om een gebouw dat normaal veel dicht (en dus donker) is nu verlicht te zien wetende dat daar één van de afname locaties is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
hobby's
Hobby’s van toen komen terug

Toen ik jong was had ik verschillende hobby's. Ik schreef heel veel, maar ik vond het ook heerlijk om gewoon...

Sluiten