Dysthymie, wat is het?

Dysthymie, wat is het?

Dysthymie of ook wel een dysthyme stoornis. Wat is dat nou precies? Hoe ontstaat het, is het te herkennen? Ik ga vandaag dieper op deze stoornis in en probeer je daar wat uitleg over te geven. En waarom? Tja, omdat ik onder andere vind dat psychische aandoeningen gewoon uit de taboe sfeer moeten komen.

Wat is dysthymie?

De dysthyme stoornis of dysthymie is een psychische aandoening, een chronische en een lichtere vorm van depressie die zich kenmerkt door een gebrek aan plezier en genoegen in het leven. Deze stoornis gaat meestal gepaard met slaapproblemen, eetstoornissen, verminderde energie, concentratieproblemen, en gevoelens van wanhoop. De ziekte duurt minimaal twee jaar en gedurende deze tijd blijven de klachten nooit langer dan twee maanden weg. In het DSM-IV is de aandoening ingedeeld bij de stemmingsstoornissen. Het verschil met klinische depressie ligt voornamelijk in de intensiteit van de symptomen, maar dat betekent niet dat er minder lijden bij te pas komt. Iemand met dysthymie is wel in staat sociaal en maatschappelijk te functioneren, maar de levenslust ontbreekt hierbij. De aandoening duurt ook langer dan een zwaar depressieve episode. Een depressie heeft namelijk een duidelijk afgrensbare periode i.p.v. een lange aaneengesloten periode. Dysthymie gaat niet samen met psychotische verschijnselen en is niet begonnen met een depressie.

Dysthymie heeft net als depressie een zware impact op iemands leven. Door een constant somber en neerslachtig gevoel waardoor de patiënt veel klaagt, sarcastisch wordt, humeurig en pessimistisch is, ervaren mensen in zijn omgeving de persoon meestal als somber, zuur, humorloos. Sociale contacten lijden er dus onder en dat kan tot een sociaal isolement leiden.

Dysthymiepatiënten zijn bij stress of schokkende ervaringen vatbaarder voor klinische depressie dan anderen. Als depressie zich naast dysthymie voordoet, spreekt men wel van een dubbele depressie.

Bron

dysthymie

En waarom nu echt?

Misschien een rare kop voor deze alinea. Het uit de taboesfeer trekken van dyshtymie is echt niet de enige reden dat ik hier aandacht aan besteed op mijn blog namelijk. Vorige week schreef ik al over mijn eetstoornis en daarvoor schreef ik al over mijn sociale angststoornis. In het artikel over mijn eetstoornis noemde ik al even dat ik ook gediagnosticeerd was met een depressieve stoornis. En dat is dus dysthymie. Ik had al wel het gevoel dat ik somberder was dan anderen, maar had toch ook niet het idee dat het een depressie was. Bij een depressie denk ik zelf toch sneller aan mensen die het leven echt niet meer zien zitten en dergelijke. En dat had ik dus niet. Ik heb nooit dergelijke gedachten gehad, merk alleen aan mezelf dat ik altijd erg zwaar aan dingen kan trekken. Dat ik altijd het negatieve zie in dingen en dat het positieve soms om de hoek komt kijken, maar dat weegt voor mij dan niet echt meer op tegen het negatieve. Ergens was het eerlijk gezegd wel een opluchting dat “het” nu een naam heeft, want ik kon op internet lezen over het ontstaan en weet ik het wat. Maar aan de andere kant is het ook weer zo’n hokje waar je dan in past.

Het komt goed

Zoals ik in de voorgaande artikelen ook al aangaf krijg ik hulp bij het aanpakken van alles, dus ook bij het aanpakken van de dysthymie. Waarschijnlijk hangt het allemaal ook voor een deel met elkaar samen, dus als ik mijn eetstoornis onder controle heb, ga ik positiever naar mezelf kijken en over mezelf denken. Hierdoor kom ik dan meer ertoe om contacten met anderen te leggen doordat ik me zekerder voel. En dat geeft natuurlijk weer positieve energie om ook positief naar alles te kijken wat er gebeurt in het dagelijks leven.

Afbeeldingcredits: SK Kantlumyai via Shutterstock

16 gedachten over “Dysthymie, wat is het?

  1. Wat knap dat je hier over schrijft als je het zelf hebt. Ik snap goed wat bedoelt met de dubbele kant van de diagnose; een opluchting en een hokje waar je in geplaatst wordt. Lijkt me fijn om deze plek te hebben zodat je je ei kwijt kunt.

  2. Ik had hier nog nooit van gehoord, fijn om die uitleg te lezen en te zien dat ook jij de strijd aan gaat tegen het taboe. Ik heb zelf zware depressieve episode gehad en vind het ook erg belangrijk er gewoon over te praten. Veel sterkte toegewenst 🙂

    1. Dank je wel voor je reactie. Knap dat je genezen bent van je eetstoornis! Op dit moment heb ik hem goed onder controle hoor. Het blijft een trigger, maar ik kan hem onder bedwang houden.

  3. Wat goed dat je het in een artikel uitlegt. Ik heb er nog niet eerder over gehoord. Je bent heel open op je website, zo goed! Weet dat je niet alleen bent. We hebben ALLEMAAL wat, echt allemaal. Daar ben ik gewoon van overtuigd. Sara Kroos zei het laatst ook zo mooi in haar show…dat we “doorgefokt” zijn als mens. En daar geloof ik ook echt in. Maar we praten er gewoon niet over. Doen vaak alsof alles ok is. Dus dat je een website als deze hebt, draagt alleen maar bij aan het uit de taboesfeer halen. You rock! Thank you!

    1. Dank je wel voor je reactie! Ik denk inderdaad ook wel dat we allemaal wat hebben. Alleen er zit nog zoveel in de taboesfeer… En ik probeer door open te zijn over mezelf iets uit die taboesfeer te halen.

  4. Herkenbaar! Knap dat je dit durft te delen en heel goed dat je op deze manier de taboes de lucht uithaalt. Zo irritant dat sommige onderwerpen niet besproken kunnen worden omdat het zogenaamd niet “kan”. En dat in-hokjes-geplaats… Zucht. Leven en laten leven, mensen zijn wie ze zijn. Ik herken mezelf in bovenstaande, misschien helpt het te weten dat er veel meer mensen zijn die er last van hebben! Ooit komt het allemaal weer goed. Liefs!

    1. Ik weet inderdaad ook wel dat er meer mensen zijn die er last van hebben. Weet dat ze er zijn, maar ken ze zelf niet. Waarschijnlijk juist vanwege dat taboe dat er nog altijd omheen heerst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lees vorig bericht:
Binnenkort een vernieuwde site met vernieuwde inhoud.

Tja de titel zegt natuurlijk al wel genoeg. Ik ben mijn blog leeg aan het halen omdat ik een andere...

Sluiten