Wat eet.. Sabine Boogaard

Wat eet.. Sabine Boogaard

Vandaag vertelt Sabine over haar eetgewoonten en haar eetpatroon. Sabine is vegetarisch en woont in Colombia. Leuk dus om even een behoorlijk eind over de grens te kijken.

Vertel eens iets over jezelf?

Mijn naam is Sabine, ik ben 31 jaar en geëmigreerd naar Colombia. Hier woon ik samen met mijn Colombiaanse verloofde en werk ik als onderzoeker in het Nationaal Kanker Instituut van Colombia. Daarnaast schrijf ik over mijn leven, over reizen in Colombia en over emigreren op mijn blog Be Sabine!

sabine

Vind jij dat je een gezonde levensstijl hebt?

Ja, eigenlijk wel. Mijn levensstijl is wel veranderd sinds ik hier woon. Ik ben vegetariër, maar deze manier van leven is nog niet geland in Colombia. Vlees is hier het belangrijkste ingrediënt in een gerecht en ze eten er dus ook heel veel van. Voeding hier is vetter en met meer suiker dan in Nederland, maar toch denk ik dat ik aardig mijn weg heb gevonden naar de gezonde voedingsmiddelen. Zo vraag ik bijvoorbeeld altijd verse vruchtensap zonder suiker. Daarnaast sport ik ook twee tot drie keer per week.

Wat is je lievelingseten?

Sushi! Hier in Bogotá zitten diverse restaurants waar ze vegetarische sushi verkopen en dat is écht heel lekker. Daarnaast kan ik enorm genieten van pannenkoeken en het Colombiaanse gerecht linzen of bonen met rijst.

Wat lust je juist helemaal niet?

Ik houd niet van andijvie, gekookte witlof en de geroosterde mieren die ze hier in sommige dorpjes verkopen, verder lust ik bijna alles.

Wat is jouw “guilty pleasure” wat eten betreft?

Sushi! Als ik de kans krijg eet ik het. En stroopwafels: als iemand ze meeneemt uit Nederland zijn ze binnen no time op. Ook kun je mij wakker maken voor de heerlijke bananen-chocoladetaart van Brot. Daarnaast is hier werkelijk altijd en overal eten te krijgen en het is ook altijd heel lekker. We gaan dus heel veel uiteten, soms een beetje te veel.

Hoe belangrijk is gezond eten voor jou?

Heel belangrijk, ik let erg op wat ik eet. Maar juist in Colombia heb ik ook geleerd echt te genieten van eten, zoals de Colombianen doen. Ik denk dat ik een goede mix heb gevonden tussen mijn gezonde Nederlandse achtergrond en het Colombiaanse genieten zonder zorgen.

Heb jij een bepaald dieet of een bepaald eetpatroon wegens bijvoorbeeld een religie?

Ik ben vegetariër, net als mijn vriend trouwens. Ik eet geen vlees, kip en vis omdat ik het zielig vind, het slecht is voor het milieu en ik heb het gevoel dat het beter is voor mijn lichaam. Er zijn genoeg alternatieven. Zonder vlees voel ik me veel beter. Ik ben wel meer eieren gaan eten sinds ik hier woon, net als bonen en linzen. In Bogotá is bijna geen vegetarisch vlees te koop en de eiwitten moeten toch ergens vandaan komen. Colombianen zeggen altijd dat ik dat meisje ben dat geen proteïnen eet, maar ze beseffen niet dat hun voeding al vol zit met proteïnen.

Hoeveel snoep jij gemiddeld per week?

Geen idee. Ik houd wel van zoetigheid, maar eet het bijna nooit. Als ik het in huis haal snoep ik veel te veel, dus haal ik het niet in huis. Thuis bijna nooit dus, maar Colombianen hebben nogal de gewoonte om altijd en overal lekkere zoete dingen mee naartoe te nemen. Dus op mijn werk is er dan weer taart, dan is iemand terug van een weekendje strand met zoetigheid, dan heeft iemand weer wat gebakken. Het hangt er dus vooral vanaf wat er op het werk gebeurt.

Laat jij je beïnvloeden door de media wat betreft wat je wel en niet eet?

Nee totaal niet. Sowieso krijg ik niets meer mee van de Nederlandse media en in Colombia wordt er veel minder aandacht besteed aan gezonde voeding. Het is er wel, maar dingen die hier op het nieuws of in andere media komen, zijn dingen die ik al ken uit Nederland. Ze lopen hier een beetje achter met de focus op gezonde voeding en minder vlees eten. Voor mij zijn de dingen die hier naar buiten komen dus allang bekend.

Gooi jij tijdens je vakantie alle remmen los of let je ook dan nog op wat je eet?

Hangt er vanaf waar ik vakantie vier. Wij gaan tegenwoordig op vakantie in eigen land of een grote reis maken. Omdat salarissen in Colombia heel laag liggen zijn veel bestemmingen heel duur voor ons. In New York bijvoorbeeld zijn we in twee weken tijd niet uiteten geweest en hebben we dus voor zowel lunch als diner zelf gekookt, gewoon op een gezonde manier als dat we thuis doen. Echter als we binnen Colombia reizen, dan nemen we het er lekker van en genieten we van het heerlijke eten. Elke regio heeft eigen gerechten, dus dat is altijd een feest om die te proberen. Het hangt dus een beetje af van de kosten in een land.

Wat zou je graag nog eens willen eten dat je nog nooit geproefd hebt?

Geen idee eigenlijk. Maar ik weet zeker dat ik nog niet alles heb gegeten van wat Colombia te bieden heeft, dus dat staat nog wel op mijn lijstje. Mits het vegetarisch (te maken) is natuurlijk.

Hoe vaak ga je uit eten en waar ga je dan het liefste naar toe?

Veel te vaak! Uiteten gaan in Bogotá is geweldig: heerlijk, perfecte service en heel goedkoop. Het is dus soms makkelijker en goedkoper om maar gewoon even ergens te eten dan het thuis te maken. En nog gezellig ook! Meestal gaan we naar de Crepes & Waffles (heerlijke hartige crêpes) of WOK (sushi en Japanse maaltijden), maar ook in de wijk Usaquén vinden we heerlijke Italiaanse restaurants of andere lekkernijen.

Wat is je favoriete recept?

Ik heb onlangs het recept van mijn favoriete gerecht op mijn blog geplaatst. Het is typisch Colombiaans en echt om van te smullen en ook nog gezond.

Linzen met rijst en groente
linzen-met-rijst

Ingrediënten:
• 150 gram rijst
• 150 gram linzen
• 1 teentje knoflook
• 1 kleine ui
• 1 ei (gekookt of gebakken; laat deze weg als je het gerecht veganistisch wilt)
• 2 tomaten
• 1 paprika
• zout, peper en kruiden naar smaak

Bereiding:

  • Voor de bereiding gebruik ik een caldero om de rijst in te koken. Een caldero is een soort metalen of aluminium ketel met deksel, die in Colombia met name wordt gebruikt voor de bereiding van rijst, bonen, vlees, vis en typische schotels. Je kunt natuurlijk ook een gewone pan of rijstkoker gebruiken.
  • De rijst koken
    Doe de 150 gram rijst in 300 ml water. Breng het aan de kook en laat het zachtjes pruttelen. Op een gegeven moment zie je dat het water is verdwenen en er gaatjes in de rijst ontstaan. Dit is het moment waarop je het vuur zo laag mogelijk zet (of uit) en de rijst verder gaar laat worden met de deksel erop. Als de rijst zacht is (even proeven) is het klaar.
  • De linzen en groente bereiden
    Kook de linzen in een ruime pan, met ruim 2 keer zoveel water als linzen. Zowel de rijst als de linzen hebben ongeveer een halfuur tijd nodig om gaar te worden. Omdat de linzen het water opnemen, hoef je het niet af te gieten. Als je ziet dat al het water is opgenomen, proef dan om te kijken of de linzen gaar zijn. Zo niet, laat het nog even staan.
  • Ondertussen snijd je de tomaten, de knoflook, de paprika en de ui. Het ei kun je koken of bakken: wat je wilt. Zodra de linzen bijna gaar zijn en bijna al het water hebben opgenomen, bak je alles in een pan, waarna je de linzen daaraan toevoegt. Hussel door elkaar en laat nog even koken, zodat de smaak goed wordt opgenomen.
  • Als ook de rijst gaar is, doe je dit bij het linzen-groente-pannetje en hussel je alles door elkaar. Voeg zout, peper en kruiden naar eigen smaak toe. Laat nog een paar minuten staan en klaar!

Dankwoord aan Sabine:

Sabine, dank je wel dat je mee wilde werken aan dit artikel. Ik heb nog nooit linzen gegeten, maar als ik de foto van dit gerecht zie, dan loopt het water in mijn mond, dus ik ga hem vast en zeker een keer maken. Grappig om te lezen dat je stroopwafels zo mist. Maar dat kan ik me ook wel weer voorstellen hoor.

Wil jij nou ook vertellen over je eetgewoonten? Laat het mij dan even weten in een reactie of stuur me een mailtje.

Comments

comments

Eén gedachte over “Wat eet.. Sabine Boogaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
oubollig
Is een rollator oubollig?

Ik hoor het zo vaak om me heen. Bijvoorbeeld van mijn oma. Zij kon eigenlijk een rollator wel gebruiken maar...

Sluiten