Een inspirerende dialoog

Een inspirerende dialoog

Soms heb je dat. Je hebt een gesprek met mensen en je raakt geïnspireerd door iets wat er gezegd is. Het heeft je aan het denken gezet. Het maakt dat je blijft nadenken over iets wat er gezegd is. En dat kan een woord zijn of een zin. Maar wat maakt een dialoog nou een inspirerende dialoog? En wat voor soort dialogen kunnen inspireren? Wat is voor mij een inspirerende dialoog?

Inspiratie

Misschien is het goed om eerst eens te kijken naar de betekenis van het woord inspiratie. In de van Dale wordt dit omschreven als “bezieling”. Mathilde Santing beschrijft het in het lied inspiratie als volgt:

Hoe kreeg jij ooit een idee
Vroeg jij je dat nooit eens af
Het was de stem van een van ons
Die jou het inzicht gaf
De stem van iemand als wij
Onzichtbaar aan je zij
Zo luisterde jij toe

Je noemde het inspiratie
Adem van de geest
Inspiratie
Maar wij zijn het steeds geweest

Noem het inspiratie
Zo noemt men het het meest
En dat is het ook
De ingeblazen adem
Van de geest

Bezieling, ingeblazen adem, het beschrijft allemaal iets wat je misschien niet helemaal kunt verduidelijken. Ik kan in elk geval niet precies aangeven wat bezieling voor mij is. Net als inspiratie overigens. Ik vind dat altijd een groot woord. Gevoelsmatig weet ik denk ik wel wanneer ik geïnspireerd raak door iets. Maar om dit echt onder woorden te brengen, of te vertellen WAT mij inspireerde is dan weer lastig. En misschien is dat het ook wel. Is het lastig om aan te geven wat je inspireert. Moet je het gewoon voelen om het te ervaren.

inspirerende dialoog

Dialoog met mezelf

Soms heb ik wel eens van die momenten dat ik een dialoog aanga met mezelf. Dat klinkt misschien raar, maar ik ga dan als het ware met mezelf in gesprek om te zorgen dat ik bijvoorbeeld weet waar ik sta op bepaalde gebieden. En nee, dan praat ik niet hardop tegen mezelf, het is dan een gesprek in gedachten. Een gesprek waarbij ik mezelf vragen stel over dingen waar ik bijvoorbeeld mee zit. Aan de andere kant probeer ik dan het antwoord op die vragen te vinden door voor mezelf de voors en tegens af te wegen. En nee, daar kom ik lang niet altijd uit voor mezelf, maar toch is het soms fijn om die dialoog wel aan te gaan. En ja, soms werkt het langer door. Maar ik ben natuurlijk wel iemand die wat dat betreft veel vraagstukken echt voor mezelf houdt en daar persé een antwoord op wil vinden. Dan is het lastig om er soms gewoon even geen antwoord op te hebben. Aan de andere kant is het misschien ook goed omdat het je aan het denken houdt. Maar die dialoog met mezelf is soms echt ook wel bevrijdend ofzo.

Inspirerende dialoog

Maar wanneer inspireert een dialoog met een ander mij? Ik denk dat, wanneer ik blijf nadenken over een gesprek dat ik gehad heb, er sprake is geweest van een inspirerende dialoog. En die heb ik echt niet dagelijks of wekelijks, maar het is soms wel goed om hier even voor jezelf bij stil te staan dat je een inspirerende dialoog hebt gehad.

Wanneer had jij voor het laatst een inspirerende dialoog?

Dit artikel is geïnspireerd op Weekbrief nummer 36 van het Apostolisch Genootschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lees vorig bericht:
dysthymia
Dysthymie, wat is het?

Dysthymie of ook wel een dysthyme stoornis. Wat is dat nou precies? Hoe ontstaat het, is het te herkennen? Ik...

Sluiten