21 november 2019
leven

Leven en inhoud geven

Het leven, een waardevol iets. Alleen wil je dat altijd zien, wat doe je met je leven? Welke inhoud wil jij je leven geven? Vandaag ga ik op zoek naar antwoorden voor mezelf. En jij? Hoe zie jij jouw leven?

Zwaar of mooi?

Dit lijkt misschien een heel zwaar artikel te worden, maar dat is absoluut niet mijn bedoeling. Maar vooral in de wintermaanden zijn er vaak vragen die me bezig houden. Geen idee waarom. Misschien omdat de dagen korter zijn dan in de zomer? Misschien omdat het weer dermate is dat ik er absoluut niet van houd. Ik haat namelijk sneeuw. En waarom? Ja, het levert mooie plaatjes op, maar ik vind het een drama om erdoorheen te moeten. Ik word er super onzeker van wanneer er sneeuw ligt en ik naar buiten moet om bijvoorbeeld mijn zoon naar school te brengen of te gaan werken. Bang om te vallen, bang om uit te glijden, bang voor… ja ik weet het eigenlijk niet. Maar misschien dat ik daardoor dan meer bezig ben met levensvragen, vragen die voor mij belangrijk zijn of waar ik gewoon geen duidelijk antwoord op weet. En dat is ook wel weer mooi om daarover te filosoferen voor mezelf. Maar nu deel ik dat dus in een artikel met jou.

Moed om te leven

Heb je moed nodig om te kunnen leven? Ja, misschien wel. Waar haal ik die moed om te leven dan vandaan? Ja, ik denk dat je soms wel moed nodig hebt om te leven. Niet specifiek om het te durven, maar wanneer je bijvoorbeeld met behoorlijke tegenslagen te kampen hebt, dan heb je soms denk ik best wat moed en wilskracht nodig om je leven weer op te pakken en door te gaan met waar je voor die tijd mee bezig was. Maar waar haal ik die moed vandaan? Waar haal ik de inspiratie vandaan om het hoofd op te heffen en weer door te gaan? Ik haal een groot deel van die inspiratie uit het lied hope van Michael Patrick Kelly.

Waarom? Misschien omdat ik weet dat hij dit geschreven heeft na een hele donkere periode in zijn leven. Een periode waardoor hij er bijna niet meer geweest was, maar hernieuwde kracht vond om het leven weer te omarmen en door te gaan. En kijk waar hij nu staat. Zolang je de hoop vasthoudt, blijft er altijd een lichtpunt hoe moeilijk het soms is. De zon zal altijd schijnen, maar je moet hem zelf willen en kunnen zien.

leven
Afbeelding: Pixabay

Inhoud geven

Hoe kan je je leven inhoud geven? Wat is daarvoor nodig? En hoe doe je dat? Vragen waarop ik niet één, twee, drie een antwoord heb en waarvan ik ook niet weet hoe daar een antwoord op te vinden. En toch ben ik daar wel mee bezig. Ik denk voornamelijk dat wanneer je ervaart dat je op een voor jou goede manier kunt leven, je daar al inhoud aan geeft. Maar voor mij voelt dat soms niet als genoeg. Zo haal ik bijvoorbeeld voldoening uit het schrijven van gedichten voor anderen. Ik vind het fijn wanneer ik de gevoelens van mensen vorm kan geven in een gedicht voor een dierbare. En daarnaast leeg ik een deel van wat ik daarvoor krijg apart om dan weer te schenken aan een goed doel. En zo doe ik dan weer iets moois wat maakt dat ik er opnieuw een goed gevoel bij krijg. En dat goede gevoel is denk ik belangrijk om het idee te hebben dat je inhoud kunt geven aan hoe je leeft.

Hoe probeer jij inhoud aan je leven te geven?

Lees ook:

Uitgelichte afbeelding afkomstig van Pixabay

1 thought on “Leven en inhoud geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.