Meedoen aan de kerstwijding

Meedoen aan de kerstwijding

Vandaag neem ik je nog even mee naar vlak voor kerst. Om precies te zijn 24 december. Ok, de voorbereidingen voor deze avond namen natuurlijk wel langer in beslag, maar 24 december moest het gebeuren… Ik zou mee gaan doen aan de kerstwijding binnen het Apostolisch Genootschap. Voor mij een behoorlijke overwinning op mezelf moet ik zeggen hoor, maar daarover later meer.

Wat is een kerstwijding?

De kerstwijding is een moment waarop wij als gemeenschap samenkomen om nog eens extra stil te staan bij onze eigen idealen. We willen in liefde werken aan een menswaardige wereld, ver weg en dichtbij. Natuurlijk is ook een ieder welkom die zelf ook stil wil staan bij zijn of haar eigen idealen om zo ook op eigen terrein te kunnen werken aan de haalbaarheid van die idealen. De kerstwijding is gelijk ook een opmaat voor de kerstdienst. Dit jaar was het thema van de kerstwijding “kiezen voor liefde”. Een thema waarmee je natuurlijk eigenlijk alle kanten op kunt. Maar gelukkig krijgen we altijd een heel mooi boekje met teksten, liederen en andere manieren om te gebruiken.

Meedoen omdat het kan.

Aan het begin van de voorbereidingsperiode wordt er tijdens de dienst op zondag altijd een oproep gedaan dat je je op kunt geven om mee te doen met de voorbereidingen. Dit hoeft nog niet persé te betekenen dat je ook echt het podium op gaat op 24 december. Ik besloot dat ik dit jaar een keer mee wilde doen. Ook omdat de kerstwijding dit jaar al vroeg zou beginnen. Normaal begint het altijd om 19.30 of 20.00, dit jaar echter al om 17.00. Dat kon natuurlijk ook omdat 24 december dit jaar op een zondag viel en de meeste mensen dan toch wel vrij zijn. Al voor de voorbereidingsperiode had ik overigens de teksten van de wijding al op onze intranet pagina gelezen en er was vooral een gedicht die ik heel erg mooi vond. Toen ik aangaf mee te willen doen heb ik dat ook meteen benoemd en dat gedicht heb ik dus ook mogen voorlezen.

Ondeelbaar

Grenzen verleggen

Voor mij betekende meedoen aan de kerstwijding ook dat ik bepaalde grenzen bij mezelf moest verleggen. Ik ben namelijk iemand die liever gewoon in de zaal zit te luisteren dan dat ik nou zelf wat moet gaan vertellen of voorlezen. En dat vind ik soms zelf wel heel vervelend, want ik zou soms ook wel willen helpen. Maar daarvoor is het wel nodig dus om grenzen te verleggen. Mede doordat dat ene gedicht mij aansprak besloot ik het in elk geval te willen proberen dit jaar. Het scheelt daarbij natuurlijk wel dat de tekst op papier staat en we dat niet meer, zoals vroeger gebruikelijk was, uit het hoofd hoeven te leren.

Vlak voor de kerstwijding werd ik nog gevraagd een ander stukje in het boekje in te vullen. Een stukje waarbij een eigen inbreng verwacht werd, want hier was geen vaste tekst. Een stukjes wat moest gaan over het all inclusive zijn van het leven. Best lastig hoor om dan ineens wat te moeten bedenken wat je zou willen vertellen. Vooral omdat ik het niet TE persoonlijk wilde maken omdat ik dan bij voorbaat al weet dat ik zou gaan huilen. En in het deel na deze bijdrage zou ik het gedicht mogen lezen. Dus… niet te persoonlijk was mijn missie. Tijdens de generale repetitie had ik heel eerlijk gezegd nog altijd niet helemaal duidelijk wat ik hier zou willen vertellen en dus ging het die avond voor mijn gevoel ook helemaal niet goed. Terwijl ik van de aanwezigen in de zaal wel veel positieve reacties kreeg overigens.

Tijdens de kerstwijding zelf had ik datgene wat ik tijdens de generale gezegd had uitgeschreven zodat ik ook dat kon voorlezen. En dat ging gelukkig wel goed. Voor de zekerheid had ik wel gezorgd dat er een zakdoekje was hoor voor het geval dat, maar die was eigenlijk niet eens heel erg nodig. En ook het gedicht ging goed, maar daar had ik langzamerhand wel vertrouwen in gekregen omdat ik die al een paar keer had mogen voorlezen.

Trots

Na de kerstwijding was ik toch eigenlijk wel heel erg trots op mezelf. Want ik had op dat moment grenzen verlegd. Niet dat ik nu zomaar spontaan achter de verhoging zou gaan staan op een zondag hoor, maar ik weet wel dat als het nodig is en ik me voorbereid ik het kan. En dat het minder “eng” is dan ik me altijd maar inbeeld haha.

Hiermee kan ik meteen ook iets afstrepen van mijn bucketlist. Wat staat er op jouw bucketlist? En welke grenzen zou jij voor jezelf willen verleggen?

2 gedachten over “Meedoen aan de kerstwijding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
bucketlist
Wat staat er op jouw bucketlist?

Je hebt hem misschien al wel gezien, ik heb weer een bucketlist op mijn blog gepubliceerd. Wat staat er op...

Sluiten