21 november 2019
Thuis

Muziek met een herinnering #4?

Vandaag weer een nieuw artikel in de serie muziek met een herinnering. Het leek me leuk om niet meer zomaar “random” muziek uit te kiezen, maar meer te gaan werken met thema’s. Vandaag daarom een eerste thema: “thuis”.

Thuis, waar is dat?

Dat is natuurlijk het eerst dat je je af kunt vragen. Waar is thuis? Is dat het huis waar je woont of is dat de plek waar je geboren bent en de omgeving aldaar? Voor mij is het toch altijd nog wel thuiskomen als ik naar mijn ouders in Assen ga. Naar mijn eigen provincie, mijn eigen stad. De stad waar ik ooit ieder steegje en ieder paadje kon. De stad waar ik ben opgegroeid, de stad die toch echt wel een speciaal plekje voor mij heeft. En natuurlijk de stad van de TT. Anderzijds is thuis natuurlijk ook de plaats waar ik woon. De plaats waar ik iedere dag na mijn werk weer naar toe ga en waar mijn vrouw en zoon op mij wachten. Nou ja, meestal dan, want soms is het gewoon niet anders te plannen dan dat Daphne en Bjarne al weg zijn als ik thuiskom omdat Daphne bijvoorbeeld moet werken en Bjarne dus even naar oma is. Maar goed, thuis is voor mij dus zowel mijn eigen huis als het huis waar ik het grootste deel van mijn jeugd heb doorgebracht in Assen.

Hier kom ik weg ~ Daniël Lohues

Een nummer dat ik het liefst uit volle borst meezing. Ok, vergeef me mijn toch wel gebrekkige Drents, maar ik ik heb het Limburgs via muziek geleerd, dus het Drents leer ik ook wel. Beetje bij beetje steeds een beetje meer haha. Maar ik vind het sowieso al heerlijk om naar de muziek van Daniël Lohues te luisteren. Het geeft mij toch een beetje het gevoel van thuis zijn. Thuis in de provincie waar ik opgegroeid ben en de provincie die ik stiekem echt wel een beetje mis.

Jij woont hier ver vandaan, zeggen ze elders in het land
Dan zeg ik, insgelijks, u ook, a’j ‘t zien van dizze kant

Hier kom ik weg, veur mien hiele leben
Ben ‘k met dizze horizon verweben
Hier kom ik weg, hier stiet ons huus
En bliekbar kom ik daor altied weer terecht
Hier kom ik weg

Daniël Lohues
Thuis
Afbeelding van 0805edwin via Pixabay

Passie ~ Clouseau

Een lied wat toch wel een beetje staat voor een moeilijkere periode in ons gezin. Vooral mijn moeder draaide dit nummer heel veel terwijl zij naar mijn vader in het ziekenhuis moest. Papa was namelijk ziek (darmkanker) en 5 jaar lang heeft hij gevochten tot we uiteindelijk het verlossende woord kregen dat mijn vader genezen was. Maar dit lied staat toch wel behoorlijk voor deze periode in ons leven.

Dus droog je tranen ook al heb je veel verdriet.
Je kan treuren net als ik maar ’t helpt ons niet.
Droog je tranen ook al heb je veel verdriet.
Het leven gaat door.
Je begint weer van voor.
Er ligt vast wel iets moois in ’t verschiet.

Clouseau

Welke liederen staan voor jou symbool voor thuis?

Lees ook:

2 thoughts on “Muziek met een herinnering #4?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.