Bucketlist: Stolpersteine bezoeken en fotograferen

Bucketlist: Stolpersteine bezoeken en fotograferen

Het is één van de punten op mijn bucketlist. Het bezoeken van de verschillende Stolpersteine. Maar wat zijn Stolpersteine en waarom wil ik dat? Daar ga ik je in dit artikel antwoord op geven. Met dit artikel kan ik dus het punt van het bezoeken en fotograferen nog niet afstrepen, maar wel verduidelijken. Al weet ik niet of ik hem ooit af kan strepen…

Wat zijn Stolpersteine?

Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn messing stenen van 10 x 10 cm die voor woningen worden gelegd waar ten tijde van de tweede wereldoorlog Joodse slachtoffers woonachtig waren. Op de officiële website van het project wordt dit project als volgt omschreven: een Project, dat de herinnering aan de verdrijving en vernietiging van Joden, zigeuners, politieke vervolgden, homoseksuelen, Jehova’s Getuigen en euthanasieslachtoffers door het nationaalsocialisme levendig houdt. Dit project werd gestart in 1993 door Gunther Demnig en aanvankelijk werden deze Stolpersteine alleen in Berlijn gelegd, waar Demnig woonde. Inmiddels heeft het project een internationaal karakter en zijn er vele landen en plaatsen waar deze Stolpersteine liggen.

Waarom wil ik deze bezoeken?

Vraag me niet waarom, maar sinds ik me kan herinneren ben ik geïnteresseerd in de verhalen achter de tweede wereldoorlog. Misschien wel omdat ik gewoon niet begrijp, en niet wil begrijpen, dat één man met een hele beweging een volk kan willen uitroeien om hun religie. Toen ik voor het eerst het monument voor de Joodse familie Knieberg vond bij ons in Landgraaf, ben ik op hun naam gaan zoeken. En ik vond een nieuwsbericht over de legging van zogenaamde struikelstenen in een straat relatief dichtbij ons. Ik besloot hier meer informatie over op te zoeken en een tijd later heb ik tijdens een rondje hardlopen de stenen voor deze mensen opgezocht. Nog weer later bezocht ik ook de stenen voor het andere gezin waarvoor stenen zijn geplaatst in Landgraaf. Deze stenen fascineerden mij. Je loopt er soms zomaar voorbij, maar het is soms ook goed om stil te staan bij de tragedie wat in huizen heeft plaatsgevonden in die verschrikkelijke tijd.

Bij toeval

Bij toeval kwam ik laatst nog een paar stolpersteine tegen toen wij een dagje naar Valkenburg gingen. Wij stonden ergens te wachten omdat Daphne iets aan het opzoeken was en mijn oog viel ineens op de 5 messing steentjes die naast elkaar op de grond lagen. Toen we verder wandelden kwam ik nog twee plaatsen tegen waar ze lagen. Die keer heb ik alleen op het eerste adres een foto gemaakt. Ook omdat ik het snel met mijn telefoon moest doen, maar ik wil alle stenen nog een keer goed fotograferen. Hier op mijn blog zal ik je zo nu en dan updaten over de stenen die ik bezocht heb. Momenteel heb ik 11 stolpersteine op de foto staan, maar die wil ik dus allemaal nog een keer fotograferen met een goede camera.

Ben jij al eens van deze Stolpersteine tegengekomen?

4 gedachten over “Bucketlist: Stolpersteine bezoeken en fotograferen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
hier zijn
Nu we hier zijn…

Nu we hier zijn was het eerste dat ik las. Dat roept bij mij meteen de vraag op: waar ben...

Sluiten