Ubuntu

Ubuntu

Ubuntu, een woord wat ik vaak heb gehoord. Maar ook een woord waarvan ik heel eerlijk gezegd de betekenis niet precies weet. En dit is natuurlijk een mooie reden om nu op zoek te gaan naar die betekenis. En daarnaast te bekijken wat “Ubuntu” mij dan te zeggen heeft en wat ik ermee kan in het leven. En wat is het voor jou?

Ubuntu

Ubuntu is een filosofie die afkomstig is uit Zuid-Afrika. Aartsbisschop Desmond Tutu heeft hier in 1999 de volgende uitleg aan gegeven:

Iemand met ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel en krimpt ineen wanneer anderen worden vernederd of wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt.

Wauw… Ubuntu draait als ik dat zo lees dus om menselijkheid. Mens-zijn en menselijkheid naar vooral de ander naast jezelf. Naast jezelf en niet boven of onder jezelf. Nee, de ander als een gelijk persoon die net zo goed is als je zelf bent.

Wat betekent dat voor mij?

Mens-zijn, menselijkheid, medemenselijkheid, het heeft me allemaal natuurlijk wel wat te zetten. Ik vind het soms best wel eens lastig om de ander gelijk aan mij te zetten. Daarbij gaat het er dan niet alleen om wie ik gelijk aan mezelf zou moeten zetten, maar ook om de situatie. Bijvoorbeeld met Daphne, dan is het toch wat makkelijker om haar gelijk aan mezelf te zetten dan wanneer ik Bjarne gelijk aan mezelf zou moeten zetten. Waarom? Niet omdat ik Bjarne minder vindt. Nee, integendeel dat is het echt niet. Maar eerder omdat hij nog veel moet leren in het leven waarvan ik mag verwachten dat Daphne dat wel gewend is. Een heel simpel voorbeeld bijvoorbeeld is het oversteken. Bjarne kan wel uitkijken, maar je moet hem er wel op wijzen dat hij uit moet kijken bij het oversteken. Terwijl dat voor Daphne toch de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Gelukkig hebben we Bjarne nu wel zover dat hij wacht bij de stoeprand tot we bij hem zijn, of vlak bij hem, en dat hij dan pas oversteekt. Ook bij een zebrapad blijft hij staan tot we in de buurt zijn ook al stopt een auto al wel voor hem.

Wat kan ik met ubuntu?

Het lezen van de betekenis van ubuntu zet me wel aan het denken. Er komen vragen in mij op zoals ben ik in staat een ieder gelijk aan mezelf te maken of wat als een ander mij niet gelijk zet aan hem of haar, hoe moet ik daar dan mee om gaan. En vooral die laatste vraag is natuurlijk wel een lastige. Want wat doe ik dan als ik zou merken dat iemand mij niet gelijk zet aan hem of haar. Blijf ik dan toch proberen om die ander wel gelijk aan mij te zetten vanuit mijn benadering? Of vertekent mijn beeld van de ander dusdanig dat ik niet meer in staat ben om vanuit mijn wil de ander wel gelijk aan mij te zetten? Hier weet ik eerlijk gezegd het antwoord nog niet op. Een leuk iets om komende week over na te denken en wellicht stiekem te testen…

Dit artikel is geïnspireerd op de weekbrief voor zondag 18 maart 2018 van het Apostolisch Genootschap, geschreven door B. Wiegman.

Hoe ga jij om met ubuntu? Wat heeft het jou te zeggen?

De uitgelichte afbeelding bij dit artikel is afkomstig van Shutterstock.

12 gedachten over “Ubuntu

  1. De gedachte erachter is natuurlijk heel mooi. Er zijn wel veel niveaus van ‘gelijk zijn’. Jij hebt het bijvoorbeeld over oversteken, dat is bijvoorbeeld iets heel anders dan gelijk zijn op basis van ras of religie. Of gelijk zijn in je functie op je werk ten aanzien van je collega’s. Of op basis van je inkomen. Dus eigenlijk kun je het op veel manieren bekijken maar ik vind het een mooi streven om zoveel mogelijk iedereen gelijk te stellen want wij zijn ook allemaal gelijk. We zijn niet gelijk in wat we kunnen maar we zijn wel allemaal mensen met goede en minder goede kanten. Zoiets 😉
    Frederique onlangs geplaatst…Trump gaat scheidenMy Profile

  2. ‘Voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen,’ vind ik wel een hele mooie eigenschap. Dat doet me denken aan die cartoon van die pauw en flamingo die mekaars schoonheid kunnen bewonderen zonder te twijfelen aan dat van zichzelf.

  3. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van Ubunta had gehoord maar dat het me nu wel aan het denken zet hoe ik tegen anderen aan kijk en met hun omga…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lees vorig bericht:
boek
Nationale boekenweek: natuur

Natuur. Dat is het thema van de boekenweek 2018. Deze week loopt vanaf vandaag, 12 maart, tot en met 18...

Sluiten