21 november 2019
vredesweek

Vredesweek: Vrede verbindt over grenzen

Deze week bevinden we ons in de vredesweek. Eén week in het jaar wordt er landelijk extra stilgestaan bij vrede. Natuurlijk staat Nederland dit jaar tevens stil bij maar liefst 75 jaar vrijheid en leven in een tijd van vrede na vijf bange oorlogsjaren. Stilstaan bij vrede in zoiets groots is vaak niet zo moeilijk, daar wordt wel voor gezorgd dat je erbij stil kan staan. Maar hoe zit het met vrede met jezelf? En verbindt vrede inderdaad over grenzen? Ik ga vandaag samen met jou op zoek naar een antwoord voor mezelf.

Wat betekent vrede voor mij?

Om een antwoord op die vragen te vinden is het goed om eerst eens duidelijk te hebben wat vrede nou precies betekent. Volgens de Van Dale betekent vrede het volgende:

  • Toestand van rust: zijn as ruste in vrede
  • Toestand van normale verhoudingen tussen staten (tegenstelling: oorlog): vrede sluiten
  • Goede verstandhouding
  • Gewetensrust: ik kan daar (geen) vrede mee hebben er mij (niet) mee verenigen

Als ik de betekenis van vrede zo lees dan vind ik dat wel heel mooi en onderschrijf ik de betekenis ook wel. Mijn grootste associatie met het woord vrede en haar betekenis is dan wel de “toestand van normale verhoudingen tussen staten”. Maar aan de andere kant roept het bij mij ook vragen op. Vragen aan mezelf, vooral over de laatste betekenis, de gewetensrust. Want hoe is het nou met de vrede in en met mezelf?

vredesweek
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Vrede begint bij jezelf

Misschien is dat wel zo. Dat de vrede begint bij jezelf. Maar hoe vindt je die vrede nou bij jezelf. Als je een leven zonder zorgen hebt, waarin alles altijd maar goed gaat, ja, dan heb je misschien ook automatisch vrede met je leven. Maar ik weet ook maar al te goed dat je soms in onvrede met jezelf kan leven. In onvrede met wat er gebeurt in je leven en met alles waar je doorheen moet gaan. En dan is het heel moeilijk om die vrede weer terug te vinden. Verliezen is makkelijk, maar vrede terugwinnen is een lastige opgave. Althans, zo ervaar ik dat.

En ik zit momenteel natuurlijk in een periode waarin ik de vrede met mezelf behoorlijk kwijt ben. Een periode ook waarin het lastig is deze weer te vinden. En toch, beetje bij beetje, lijkt de vrede toch ook wel weer terug te komen. Zij het met hele kleine stapjes en zeer zeker niet zo snel als ik zou willen, maar ik weet ook dat het tijd nodig heeft. En dat ik het niet alleen kan. Daarom ben ik ook heel blij met de mensen die nog steeds om mij heen staan, die mij niet laten vallen als het leven zich tegen mij lijkt te keren, maar die er ook dan zijn. Door bijvoorbeeld een kort berichtje te sturen of anderszins te laten weten dat ze aan me denken.

Vredesweek
Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay

Vrede verbindt over grenzen

En ja, dan kan ik zeggen dat vrede wel degelijk verbindt over grenzen. Voor mij in elk geval wel. Contact met sommige mensen is veel sterker geworden nu ik even wat minder goed in mijn vel zit. Veel sterker en beter dan ik ooit had kunnen denken. En doordat zij erin geloven dat de vrede in en met mezelf ooit terugkomt, begin ik dat zelf ook meer en meer te geloven. Waar het dan nu nog om gaat is het doen van vrede. Het werken aan het weer voelen van de vrede in mezelf en weer de vrede vinden met mezelf. Een lange weg, maar die vrede… die ga ik vast weer vinden!

Wat betekent vrede voor jou? Ben jij actief bezig met de vredesweek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.