Wat geef ik?

wat geef ik

Wat geef ik? Ja, dat vraag ik me ook wel eens af. Wat geef ik aan de ander, aan mijn medemens? Wat wil ik geven? Wat zou ik willen ontvangen van de ander? En nee, dan bedoel ik niet iets symbolisch als een geschenk, wat ook heel mooi is om te geven of te ontvangen. Maar als je nou alles, ook dat wat niet in een papiertje te verpakken is, cadeau kon geven aan iemand… Wat zou ik dan willen geven?

Wat geef ik?

Met deze zin eindigt een liedje van het kinderkoor van het Apostolisch Genootschap. Wat geef ik? Wanneer ik materieel kijk dan geef ik vaak geschenken die wel echt te gebruiken zijn door de ontvanger. Iets van badschuim of gewoon een cadeaukaart. In elk geval wel iets wat de ontvanger kan gebruiken. Bij een kind is het in de regel natuurlijk iets van kleding of speelgoed. Maar behalve het materiële is er natuurlijk zoveel meer om te geven. Als je het maar wilt.

wat geef ik

Wat wil ik geven?

Wat is het dan dat ik geven wil? Voor een antwoord op die vraag is het misschien ook goed om te kijken naar wat je zou willen ontvangen. En ook daarbij ga ik dan niet kijken naar het materiële. Nee, wat ik zou willen ontvangen van de ander zijn dingen die veel belangrijker zijn dan materiaal. Dat zijn waarden zoals vriendschap, liefhebben, waardering en respect. En dat kan ik ook geven. Door zonder vooroordeel mensen te benaderen ongeacht afkomst, huidskleur, geaardheid, denkwijze en noem maar op.
Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de Zwarte Pieten discussie die ieder jaar maar weer gevoerd lijkt te moeten worden… Ik heb daar zeker een mening over. Maar als ik dan kijk na aar hoe Bjarne omgaat met de verschillende Pieten… voor hem zijn het allemaal zwarte Pieten, zwart of blank van kleur. Want zwarte Piet is het hulpje van Sinterklaas en het maakt hem niet uit welke kleur er op het gezicht zit. Grappig vind ik dan wel weer dat hij ze wel allemaal zwarte Piet blijft noemen.

En natuurlijk snapt een kind van 3 nog niet wat voor bezwaren en argumenten volwassenen hebben over het hele zwarte Pieten verhaal. Wat ik Bjarne daarin vooral probeer mee te geven is dat het belangrijk is om niet te oordelen over hoe iemand eruit ziet en niet zomaar op een vooroordeel te varen maar gewoon met je eigen inzicht een situatie te benaderen en zo je eigen mening te vormen. Daarnaast wil ik hem een stukje liefde en respect voor de medemens meegeven. En ik denk dat we wat dat betreft wel op de goede weg zijn. Zeker wanneer ik van Bjarne hoor als ik een dipje heb: “Mama, ik heb een bloem voor jou, daar wordt je vrolijk van.” Iets wat hij mede opgepikt heeft uit een liedje van het kinderkoor. Dat geef ik!

Dit artikel is geïnspireerd op de Weekbrief van het Apostolisch Genootschap geschreven op 27 november 2017 door B. Wiegman.

De afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van Shutterstock.

Eén gedachte over “Wat geef ik?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.