Werken aan de toekomst

Werken aan de toekomst

Werken aan de toekomst, we doen het eigenlijk elke dag. Bewust en onbewust werken we aan onze toekomst. Want alles wat je doet zal uiteindelijk op enig manier zijn uitwerking hebben op je toekomst. Of het nu de nabije toekomst is of de toekomst ver weg.

Toekomst

De toekomst. Het klinkt altijd zo ver weg. Terwijl als je kijkt naar de tijd je al spreken kunt over de toekomst wanneer het twee uur is en je hebt het over drie uur bijvoorbeeld. Ook dan kijk je al naar je toekomst. Maar ik weet ook van de basisschool bijvoorbeeld dat we als het over de toekomst ging, bijvoorbeeld een opstel of iets dergelijks moesten schrijven over “mijn leven over vijf (of tien) jaar”. Vreselijk vond ik dat, want ik wilde eigenlijk helemaal niet zo ver de toekomst in kijken. Vooral omdat het vaak toch zo onvoorspelbaar is. En dat het leven nooit precies zo loopt zoals jij hoopt, verwacht of voor je ziet. Ik vond het ook altijd moeilijk om naar de toekomst te kijken omdat ik het altijd gewoon heel moeilijk vond om naar de toekomst te kijken. Daarbij speelt natuurlijk mijn over het algemeen negatieve kijk wel een rol, want ik had altijd zoiets van de toekomst? Dat wordt toch niets. En dat komt dan weer vooral doordat ik zelf vaak ook een somber beeld had van mijn toekomst denk ik. Maar nu achteraf snap ik dat mijn dysthymie daar waarschijnlijk een rol in heeft gespeeld. En dan vind ik het wel weer jammer dat ik me daar eerder nooit van bewust ben geweest.

Werken aan de toekomst

Maar op welke manieren werk ik dan aan mijn toekomst? Nou, als ik het heel klein pak, ik werk als postbezorger, zodat ik in de toekomst mijn boterham kan eten. Want ja, ook dat is toekomst. Nu werken zodat je in de nabije toekomst je salaris ontvangt en dus jezelf kunt onderhouden. Groter wordt het als ik kijk naar Bjarne. Door de manier waarop wij hem opvoeden werken wij niet alleen aan onze toekomst, maar ook aan de toekomst van Bjarne. Door hem nu bepaalde normen en waarden mee te geven en hem op een bepaalde manier naar het leven te laten kijken, proberen wij hem een goede basis mee te geven om straks zelfstandig zijn leven te kunnen leiden. En daarmee werken wij dus niet alleen aan onze toekomst, maar ook aan zijn toekomst.

Toekomst van de wereld

En dan is er natuurlijk nog de toekomst van de wereld waarop wij leven. Wat kan ik doen om er aan te werken dat de wereld ook in de toekomst een mooie plaats blijft om te leven? Ik denk dat het begint met bewustwording. Je bewust zijn van wat je zelf hebt op deze wereld en je er dan bij bepalen dat je graag datgene wat jij hebt ook aan de generaties na jou wilt geven. En daarvoor is het natuurlijk goed om je bewust te zijn van het beschermen en behouden van de natuur. Maar niet alleen natuur, denk ook aan bijvoorbeeld wereldvrede. Of heel simpel, vrede in je eigen omgeving. Of nou ja, simpel… Daar heb je soms je handen al aan vol. Maar als het in mijn omgeving goed en vol vrede is en mijn buurman of buurvrouw werkt daar ook aan, dan komt die grootse vrede misschien toch een stapje dichterbij. En dat is wat ik blijf proberen. Net als grootheden zoals bijvoorbeeld Martin Luther King. “I have a dream!”

Dit artikel is geïnspireerd op de weekbrief van Het Apostolisch Genootschap voor week 37, geschreven op 13 november 2017 door B. Wiegman
De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
inspirerende dialoog
Een inspirerende dialoog

Soms heb je dat. Je hebt een gesprek met mensen en je raakt geïnspireerd door iets wat er gezegd is....

Sluiten