Wie ben ik #3: Negatief denken

Wie ben ik #3: Negatief denken

Vandaag alweer de derde week waarin ik je iets over mezelf vertel. Vorige week vertelde ik je over mijn onzekerheid. Wat kreeg ik daar een leuke reacties op, dank jullie wel. Het doet stiekem wel goed om te merken dat mensen dingen herkennen van wat ik schrijf. Vandaag deel ik iets anders met je. Ook iets wat een mindere eigenschap van mij is overigens. Ik zal eens kijken of ik volgende week een leuke eigenschap met je kan delen 🙂

Negatief denken

Ja, ik ben iemand die heel snel, beter gezegd in eerste instantie, overal negatief over denkt. Vraag je mij wat te doen? Dan denk ik meteen “dat kan ik niet.” Zeg je tegen mij dat ik een leuk truitje aan heb, dan denk ik “dat meent ze helemaal niet.” Het klinkt misschien stom, maar echt bij alles wat mij gezegd wordt heb ik meteen een negatieve gedachte. Heel vermoeiend is dat. Ook voor mezelf overigens hoor.

Hulp

Dat negatieve denken is ook één van de redenen waarom ik hulp heb gehad van een psycholoog. Zij heeft mij laten zien hoe ik die negatieve gedachten kan ombuigen. Hoe ik ervoor kan zorgen dat ik anders naar die negatieve gedachte ga kijken. Hoe ik er een positieve gedachte van kan maken. Misschien lukt dat niet altijd op dat moment, maar nog altijd probeer ik die negatieve gedachten wel gewoon te “onderzoeken” zoals ik geleerd heb. Ze te onderzoeken om te kijken wat er waar is van die negatieve gedachte en of het meer een interpretatie van mezelf is, of dat de ander dat ook echt meent. En nog altijd kom ik dan tot de conclusie dat het negatieve uit mezelf kwam. Overigens gaat dit echt met ups en downs. Soms gaat het een hele tijd goed en kan ik die negatieve gedachten, bijna automatisch, omzetten naar positieve. Maar op andere momenten moet ik mezelf echt even weer een soort van toespreken om die negatieve gedachten eens te bekijken vanuit een ander licht.

Foto: marekuliasz / Shutterstock
Foto: marekuliasz / Shutterstock

Zelfvertrouwen

Die negatieve gedachten hebben natuurlijk ook effect op mijn zelfvertrouwen. Want doordat je altijd negatief denkt, ga je natuurlijk ook het vertrouwen in jezelf verliezen. Maar omdat ik nu toch wel diep van binnen WEET hoe ik een negatieve gedachte om moet buigen naar een positieve, merk ik ook wel dat iedere keer wanneer ik merk dat ik fout zat en toch iets probeer te doen, mijn zelfvertrouwen iets toeneemt. En dat probeer ik natuurlijk vast te houden. Ik ben er wel van overtuigd dat ik sterker ben dan mijn negatieve gedachten. Toch? JA, dat ben ik! Ik ben sterker dan het negatieve, wil vooruitkijken en mijn leven weer positiever maken. En dat gaat me lukken! Daar ben ik inmiddels wel van overtuigd. Nu alleen nog doen 😀

Uitgelichte afbeelding: iTons via Shutterstock

Comments

comments

4 gedachten over “Wie ben ik #3: Negatief denken

  1. Oh, dit heb ik ook wel. Bij mij is het ook een stuk verbeterd, maar ergens sluimert het altijd wel een beetje. Ik denk als je je er maar van bewust bent, dan het een hoop scheelt. Bij mij wordt het nog steeds beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
dag
Blogmutsen & Co: Plaatsen in Nederland die ik nog wil bezoeken

Vandaag in een nieuw artikel van de blogmutsen deel ik met je naar welke plaatsen in Nederland ik nog eens...

Sluiten